Leidinggevende van organisatorische eenheid die door zijn/haar taak of functie betrokken is bij het gebeurde.
Wat te doen
1.Raadpleeg de betreffende protocollen van uw organisatie en houd je daar aan.
2. Licht direct de bestuursverantwoordelijke in. Dit zijn zeer urgente zaken die voorrang behoeven op alle lopende zaken.
3. Het zal je veel tijd energie aan kosten en mogelijk ook emotioneel raken. Reserveer tijd voor de komende dagen, weken en nog langer. Overweeg alvast taken tijdelijk over te dragen. Zorg dat je bereikbaar en beschikbaar bent.
4. Houd rekening met de mogelijkheid dat er nu meer meldingen komen. Besef dat sommige betrokkenen mogelijk eerder ergens bij betrokken waren als dader, slachtoffer of vals beschuldigde. Of van zo iemand partner of direct familielid is. Vaak zijn deze geschiedenissen niet volledig bekend.
5. Onderhoud het contact met betrokkenen minimaal op hetzelfde wijze en niveau als de tijd voor deze kwestie. Veel betrokkenen bij seksueel misbruik klagen over een plotseling isolement, omdat mensen hen uit verlegenheid gaan ontwijken. Wees je hiervan bewust en onderhoud de contacten dus actief en minstens even frequent als voorheen.
Wat NIET doen
Anders handelen dan het protocol voorschrijft.
Voorbarige conclusies trekken, veronderstellingen uiten of proberen de waarheid te achter halen. Zie voor waarheidsvinding www.misbruikindekerk.nl/waarnemer/ en scroll naar beneden.
Zonder overleg en ruggespraak zelfstandig besluiten nemen.
Riskante gemeenplaatsen als leidend gebruiken, zoals “zal wel weer een storm in een glas water zijn”, “als je er zo bij loopt vraag je er om”, “dat bestaat toch niet”, “waar rook is is vuur”, “er zal wel meer aan de hand zijn”, “zo`n vaart zal het toch niet lopen”.
Zonder protocol of raadplegen van SMPR aan de slag gaan. Heeft je kerk of gemeente geen protocol? Baseer je dan op het protocol van de Protestantse Kerk: ‘Protocol voor gemeenten die geconfronteerd worden met (seksueel) misbruik in pastorale en gezagsrelaties’ Verkrijgbaar bij de webwinkel van PKN.
Protocol is noodzaak
Protocollen voorkomen dat in heftige situaties met de bijbehorende emoties foute keuzes worden gemaakt. Daarom dienen ze strikt te worden nagekomen, ook al komt het je op het moment zelf onlogisch voor. Wanneer er iets misgaat in het proces, kun je daarvoor verantwoordelijk worden gehouden wanneer je protocollen hebt genegeerd.
Ook heel goed bruikbaar is de werkmap “DOEN WAT JE MOET DOEN” van de SMPR.
Terug naar boven www.misbruikindekerk.nl/leidinggevende/
Naar homepage in nieuw tabblad www.misbruikindekerk.nl/